Reizen met een baby van 0 tot 12 maanden: advies en feedback

In april 2016 werden we ouders. Ouders die tevreden zijn met een beetje Sofia. Ons verlangen om te reizen hield niet op…. en dus waren we met z’n drieën weer op weg gegaan. Na onze aanbevelingen om zwanger te reizen, keren we vandaag terug naar 12 maanden reizen, met onze moeilijkheden, onze goede tips en ons advies om op zijn beurt rustig met uw baby te vertrekken.

Allereerst is alles wat u hier gaat lezen nauw verbonden met onze persoonlijke ervaring. Wij zijn geen specialisten in de vroege kinderjaren! Dit artikel (en zoals alle artikelen die u op het internet vindt) moet met de grootste zorg worden gelezen en aangepast aan uw gewoonten en die van uw kind. Vertrouw op jezelf, je bent de beste mensen om te weten en te voldoen aan de behoeften van je baby.

Dus terug op dit jaar van reizen waar we onze aanbevelingen in dit artikel distilleren……

Kies de bestemming om met uw baby te reizen

We begonnen langzaam met een eenvoudige nacht in het hotel in Brussel (we woonden toen nog in Ukkel). Sofia was 1 maand oud. We wilden eerst aan de slag, voordat we verder en langer gingen, en leren hoe we buitenshuis met onze baby werkten. We vertrokken in alle rust, als we iets vergeten waren of als het niet goed ging, waren we maar een paar metrostations verwijderd van huis! Praktisch!

Om vervolgens onze reisbestemmingen te kiezen, hebben we ervoor gekozen om in België of Europa te blijven (na de 24-uurs vlucht naar de andere kant van de wereld!). Er zijn zoveel mooie dingen te zien in de buurt! Deze keuze werd ook gemaakt voor Sofia, om bepaalde verplichte vaccins te vermijden in tropische gebieden, bestemmingen die te warm of te koud zijn en landen waar de veiligheid onzeker is.

In het eerste jaar van Sofia zijn we regelmatig op vakantie geweest met onze gezinnen in Loire-Atlantique (Sofia was de eerste keer 1 maand oud), met de trein in Amsterdam (2 maanden), met de auto in Bayeux (2 maanden) en voor een kort verblijf in Berry (5 maanden), in het weekend in La Rochelle (6 maanden), met het vliegtuig voor een vakantie op Tenerife (9 maanden) en in Ierland (12 maanden).

Bereid de spullen van de baby’s voor op een reisje

Voor reizen buiten België is een identiteitskaart verplicht voor iedereen. U zult dus een afspraak moeten maken met uw gemeentehuis om een aanvraag in te dienen voor een identiteitskaart voor minderjarigen. Deze is gratis. Voor meer informatie over de te verstrekken documenten kunt u met name terecht op de officiële website van de overheid. Laat een minimum van 3 weken toe (het kan minder zijn, afhankelijk van de stad) en zelfs een beetje meer als de zomervakantie nadert.

We hoefden dit eerste jaar geen paspoort te maken in Sofia, omdat we in Europa zijn gebleven. Indien nodig vindt u hier echter meer informatie over het verkrijgen van een paspoort voor een minderjarige.

Een ander belangrijk document wanneer u in Europa reist is de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) (zowel voor uw baby als voor u!). Indien nodig kunt u profiteren van een dekking van de medische kosten, zonder dat u geld voorgeschoten krijgt.

Natuurlijk, wat de bestemming ook is, draag altijd het gezondheidsdossier van uw baby bij u! Zorg er ook voor dat de vaccinaties van uw kind up-to-date zijn voordat u vertrekt.

Om alle Sofia’s spullen te kunnen zetten, hebben we een luiertas van Magic Stroller Bag. Zeer praktisch, het is zeer groot (waardoor we onze spullen maar ook onze eigen spullen kunnen opbergen!) en kan dankzij de verschillende bevestigingen gemakkelijk vervoerd worden (schouderband, hand of, dankzij de ringen, om aan de kinderwagen te worden bevestigd). En een beetje extra detail dat niets bederft: het is erg mooi! Hij volgt ons overal!

Om voorbereid te zijn op het onverwachte is hier een kleine checklist van de dingen die we altijd bij ons hebben, binnen handbereik in onze luiertas (aan te passen aan de behoeften en gewoontes van uw baby natuurlijk):

❑ Een zakje met luiers, katoen en een fles liniment in het formaat voyage

❑ Een aankleedkussen van voyage

❑ Kleine tassen (we nemen zakken met …. vrieskou!) om vuile luiers in te doen (om te voorkomen dat de toiletten van de openbare plaatsen of de woningen waar we gevestigd zijn, gebalsemd worden)

❑ Een verschoning van kleren (in geval van onvoorziene omstandigheden!).)

❑ Een luier (luiers zijn zeer nuttig op reis, omdat ze kunnen worden gebruikt als deken, een tapijt om op te zitten of te verschonen, slabben en handdoeken, enz.)

❑ Fles / water / water / melkpoeder / klein gezouten en gezoet potje (we komen verderop in dit artikel terug op dit “food” gedeelte)

❑ Een Munchkin-glas (zeer praktisch, dit helpt om waterlekken in de zak te voorkomen!).

❑ Een fopspeen, een hoesje om aan te trekken en een clip-tétine

❑ Doekjes (we gebruiken ze helemaal niet dagelijks, maar tijdens onze reizen zijn ze erg handig in geval van vuil!)

❑ Klein speelgoed en reisboeken.